Kézilabda Live

Ügyészségi közlemény kézilabda-mérkőzésekkel kapcsolatos vesztegetésről

Újabb három személyt hallgatott ki gyanúsítottként a Budapesti Nyomozó Ügyészség a kézilabda-mérkőzésekkel kapcsolatos vesztegetés miatt indított nyomozása során, ezzel a gyanúsítottak száma kilencre nőtt. Az ügy Kocsis Máté, az MKSZ elnökének jelzése alapján indult, a kézilabdában régóta közszájon forgó szóbeszédek tisztázása érdekében.

A Fővárosi Főügyészség szerdai közleményben azt írja, hogy a “jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egyes klubcsapatok vezetői, illetve edzői a mérkőzések eredményének befolyásolása érdekében kínáltak fel jogtalan előnyt (alkalmanként több százezer forintot), amit az érintett játékvezetők elfogadtak”.
A hivatal június 7-én több helyszínen tartott házkutatást, melynek során okiratokat és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglalt le, és hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként, most pedig újabb hármat. Az ügyészség tájékoztatásából kiderül: négy játékvezető, két csapatedző, két klubelnök és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) egyik alkalmazottja gyanúsított. Mindannyian szabadlábon védekezhetnek.
A nyomozás jelenlegi határideje november 23., de ez meghosszabbítható.
Az MKSZ a júniusi házkutatásokat követően kiadott közleményében többek között azt írta, hogy a sportágban régóta közszájon forgó szóbeszéd szerint egyes, jellemzően a kieséstől fenyegetett klubok kérésére a játékvezetők alkalmanként befolyásolhatták a mérkőzések végkimenetelét. Ezt Kocsis Máté elnök jelezte a rendvédelmi szerveknek, és kérte közbenjárásukat az ügy tisztázása érdekében.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség közleményéről a Magyar Kézilabda Szövetség a Magyar Távirati Iroda útján értesült, közvetlen tájékoztatást az eredeti, hivatalos forrástól nem kapott. Új információ, hogy az eddigi hat személyt követően újabb három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, valamint a nyomozás határidejét 2017. november 23-ig meghosszabbították, ami még tovább hosszabbítható. Hivatalos közlés formájában most került nyilvánosságra, hogy a gyanúsítottak egyike az MKSZ egyik alkalmazottja, aki meggyanúsítását követően ezt közölte is az MKSZ vezetőivel, ártatlannak vallva magát, ezért az ügyben érintett személy munkáltatói úgy döntöttek, hogy az ügy jogerős bírósági lezárásáig nem függesztik fel.

A Magyar Kézilabda Szövetség meggyanúsított alkalmazottja nevét személyiségi jogi okokból nem hozhatja nyilvánosságra. A további nyolc gyanúsított kilétéről az MKSZ-nek nincsenek információi.

(MKSZ)

hird