Kézilabda Live

Jól szereplő, látványos csapat kialakítása a cél

Az első négybe várja csapatát a margitszigeti világbajnokságon Gulyás István, a férfi strandkézilabda válogatott szövetségi kapitánya. Interjúnkban arról is beszél, hogy mitől speciálisabb ez a sportág, mint a teremkézilabda?

– Milyen célokkal vágnak neki a világbajnokságnak?
A tavalyi évben volt az első közös versenyem a válogatottal a spanyolországi Európa-bajnokságon. Apróságokon múlott, hogy nem a döntőben szerepeltünk. Ez a tény feljogosít bennünket, hogy megfelelő önbizalommal és elszántsággal készüljünk a vélhetően kiváló rendezésű világbajnokságra! Természetesen a legjobb szereplésben bízom, és azon belül a Világjátékokra való kvalifikáció megszerzésében, azaz abban, hogy ott leszünk az első négyben!
– Mennyire igényel speciális felkészülést ez a sportág, a teremkézilabdához képest? Hiszen mégiscsak homokon játszanak a játékosok, sokszor hőségben, és a strandkézi tulajdonképpen a látványos mozdulatokra épül.
– Speciálisabb, teljesen más a mozgásigénye a strandkézilabdának, mint a teremkézinek. Itt pörögni kell, a levegőben kell átvenni a labdát, és nem elhanyagolható az sem, hogy homokon játsszák. Amikor a teremből kijön a játékos, kb. három hét kell neki, mire akklimatizálódik. Azt gondolom, hogy ennél a játéknál a legfontosabb, hogy megszokjuk a homokot, és minél hamarabb el kell érni azt a szintet, ami erőnlétileg kell. Ha top NB I-es játékosokkal játszunk, az óriási előny, mert ők hamarabb tanulnak meg jó döntéseket hozni ezen a pályán. Itt a testi kontaktus kizárt, illetve pillanatok alatt kell jól dönteni, pontosan passzolni, lőni.
– Miben más egy strandkézilabda világesemény hangulata, mint egy teremkézilabdáé?
– Más a hangulat, mint a teremkézilabdánál, de elsősorban a nyár, a szabad levegő, a más környezet miatt. Nem annyira görcsös, bár a pályán komoly koncentráció van. A sportot komolyan veszik a játékosok. Óriási a lobbi, hogy olimpiai sportág legyen a strandkézilabda.
– Mivel biztatná az embereket arra, hogy kilátogassanak júliusban a Palatinus Strandfürdőre? Mire számíthatnak a szurkolók?
– Hasonló hangulatra számítok, mint amilyen margitszigeti vízilabda-rendezvényeken szokott lenni. Egy jól szereplő, látványos kézilabdát játszó válogatottal leszünk jelen.

A világbajnokság csoportbeosztása
Férfiak:

A-csoport: Brazília, Katar, Ukrajna, Egyiptom, Egyesült Államok, Bahrein
B-csoport: Horvátország, Spanyolország, Magyarország, Omán, Uruguay, Ausztrália

A magyar férfi strandkézilabda-válogatott bő vb-kerete:
Kapusok: FEHÉR Mihály, HOLLÓ Balázs, NAHAJ László, TUBAKOVÁCS Ervin
Mezőnyjátékosok: BORSOS Tamás, GÁBORI Máté, GÁL Kristóf, GYENE Norbert, HAJDÚ Péter, JOHN András, KOVACSEVICS László, KUN Attila, NAGY András, POZSGAI Balázs, PRITZEL Bence, TOKAJI Roland, VIZES Patrik, ZAKICS Bence.Szövetségi edző: GULYÁS István

(MKSZ)

hird