Csatlakozás

Az utolsó állomás

Július 18-án Németország ellen kezdi meg szereplését a magyar férfi junior válogatott az algériai U21-es világbajnokságon. A rajt előtt Gyurka János szövetségi edzőt kérdeztük.

Férfi kézilabda

Az utolsó állomás

Július 18-án Németország ellen kezdi meg szereplését a magyar férfi junior válogatott az algériai U21-es világbajnokságon. A rajt előtt Gyurka János szövetségi edzőt kérdeztük.

A junior válogatott – amely utolsó utánpótlás-versenyére készül – három és fél hetes felkészülést tartott a világbajnokság előtt, felkészülési mérkőzéseken háromszor legyőzte Algéria válogatottját, valamint Szlovénia és Oroszország csapatát is, Horvátországban pedig egy győzelem mellett egyszer vereséget szenvedett a házigazdák ellen.

– A felkészülés során a védekezés erősítését, valamint a faultok számának csökkentését tartottuk szem előtt. Cél, hogy gyors és zökkenőmentes legyen a támadás és védekezés, és hogy nagyon kevés cserével játszunk, és ugyanazon játékos felkészült legyen védekezésben és támadásban egyaránt – mondta el Gyurka János szövetség edző.

A tréner két kulcsjátékost mellőzni kénytelen a világbajnokságról, Juhász Ádám és Bartók Donát pótlása nagy feladat lesz. Juhász Ádám az idénybeli fokozott terhelés (bajnokság, Magyar Kupa, EHF-kupa, felnőtt válogatott) miatt nem tudta vállalni a világbajnoki szereplést szükséges regenerációja miatt, Bartók Donát pedig a német Lemgóban súlyos sérülést szenvedett az év végén, és bár visszatért a pályára, a junior válogatotthoz nem tudott csatlakozni.

– Nem szeretek kulcsjátékosokat megnevezni, ugyanis mindig csapatban gondolkozom. De ha mégis meg kell nevezni vezéreket, akkor kiemelném Győri Mátyást, aki remekül teljesít NB I-ben, de a felnőtt válogatottban is kiváló teljesítményt nyújt. A férfi Eb-selejtező utolsó fordulójában 10 gólt dobott a hollandoknak. Matyi rendelkezik a legnagyobb rutinnal. Szita Zoltán és Tóth Attila, valamint kapusaink, Rózsavölgyi Gergő és Pásztor Imre is játszott NB I-ben. A keret többi tagja még nem rendelkezik ekkora rutinnal, de mindegyikük kiváló játékos. A magyar kézilabdázás egyik legfontosabb feladata, hogy nemzetközi tapasztalattal, rutinnal rendelkező csapatot neveljen ki a felnőtt korosztálynak. Nagyon erős a csoport, de a játékosok nagyon keményen dolgoznak azért, hogy jól szerepeljenek a világbajnokságon. Célunk természetesen minél előkelőbb helyen végezni, de ahogy mondtam, nagyon nehéz ellenfelekkel mérkőzünk meg. A saját játékunkkal kapcsolatban a legfontosabb az volt, hogy megfelelő mérkőzés-terhelést is kapjanak a játékosok, annak érdekében, hogy támadásban, dinamikában és a frekvenciát illetően is előre lépjünk, stabillá váljunk. A legjobb teljesítményt az utolsó, oroszok elleni felkészülési találkozón nyújtottuk, fontos, hogy téthelyzetben is fókuszáltan tudjunk játszani, hiszen a játékosok készsége megvan ehhez. Az elmúlt hetekben többféle játékstílusú ellenféllel szemben gyakorolhattunk, ez fontos is volt, hiszen már a csoportkörben is számos kézilabdakultúrával találkozunk.
– Negyedik, egyben utolsó utánpótlás-világversenyére készül a csapat. Milyen mérleget vonna, ha nem is az út végén, de már ahhoz közeledve?
– 2014-ben egy rendkívül nyílt tekintetű és remek közösséggel kezdtünk el együtt lépegetni, és szereztünk Európa-bajnoki ezüstérmet. Ezt követően sajnos a játékosok képzése és a versenyeztetése kapcsán előrébb kellett volna lépni a mindennapokban, az ellenfelek közül a fiúk 18. és 19. életéve között többen megelőztek bennünket, fontos cél, hogy ebben a magyar kézilabdázás előrébb tudjon lépni. Így aztán az ifjúsági világbajnokságon és a junior Eb-n is a 10. helyen végeztünk, de nagyon fontosnak tartom, hogy mind a négy korosztályos tornára kijutottunk 2014-17 között, egy korosztályon belül ez csak kevés válogatottnak sikerül. Az elmúlt szezonban a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából mindegyik NB I-es csapat ellen pályára léphettünk, és bár nem az alap-kerettel, de voltaképpen ez két hasznos dolgot is mutat: egyrészt több kerettag is stabil felnőtt NB I-es játékossá vált, másrészt éppen emiatt a látóterünkbe került több olyan játékos, aki aztán a vb-kerettagságot is ki tudta harcolni, és akár ifjúsági korúak is bekerültek a keretbe, ami rendkívül hasznos lehet a 98-99-es korosztály tagjainak is, hiszen ők tavaly B-csoportos Eb-t nyertek, de a korábbi ranglistahelyezés miatt nem indulhatnak idén az ifjúsági vb-n. Az utánpótlás-válogatottak általános feladata mindig az volt, és most sincs másként, hogy minél több fiatal számára nyissák meg az utat a felnőtt válogatottság felé. Ez most különösen fontos, hiszen egyre-másra vonulnak vissza a klasszisok a csapatból, és a 20-21 évesek már idén is megmutatták, hogy lehet rájuk számítani.
– Általános kérdések után a világbajnokság előtt a csoportellenfelekről is szóljunk, hiszen már az algériai világbajnokság eleje is nehéz mérkőzéseket tartogat.
– Így van, a németek ellen kezdünk, játékosaik a Bundesligában edzőnek, rendkívül nagy merítésből dolgozhatnak, fantasztikus fizikummal rendelkeznek. A következő napon a norvégok lesznek az ellenfeleink, rengeteget futnak, és hatalmas fejlődésnek mentek át az elmúlt években. Chile ellen kötelező a győzelem, ezen a találkozón újabb taktikai feladatokra is szeretnénk koncentrálni, Dél-Korea ismerjük, képzett, remekül támadó, jól cselező játékosok alkotják az ázsiaiak csapatát, így ezen a találkozón a védekezésre kell koncentrálnunk. A Feröer-szigetek sötét lónak számít, de nagyon figyelnünk kell ellenük, hiszen Svájcot saját hazájában ütötte el a dán kézilabda hagyományaira építő együttes a vb-selejtezőn. Egyelőre azonban az első mérkőzésre koncentrálunk, és az első cél a csoportból való továbbjutás.

A magyar férfi junior válogatott kerete:
Kapusok: RÓZSAVÖLGYI Gergő (Balatonfüredi KSE), PÁSZTOR Imre (Balmazújvárosi KK)
Jobbszélsők: SZAKÁLY Benedek (Telekom Veszprém), VARJU Martin (Csurgói KK)
Jobbátlövők: TÓTH Attila (Csurgói KK), TÖRÖK Ádám (NEKA)
Irányítók: SCHMID Péter (Telekom Veszprém), UBORNYÁK Dávid (Telekom Veszprém)
Beállók: FÜZI Dániel (Eger SBS Eszterházy), KOVÁCS Márk (Sport36-Komló)
Balátlövők: GÁBOR Marcell (NEKA), GYŐRI Mátyás (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (Telekom Veszprém)
Balszélsők: FEKETE Dávid (CYEB-Budakalász), MOLNÁR Balázs (Telekom Veszprém)

Férfi U21-es világbajnokság, 2017. július 18-30., Algéria. A csoportok első 4-4 helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 18., kedd, 11:00: Németország-MagyarországJúlius 20., csütörtök, 17:00: Magyarország-Norvégia,Július 21., péntek, 21:00: Magyarország-Chile,Július 23., vasárnap, 21:00: Dél-Korea-Magyarország,Július 24., hétfő: 19:00 Feröer-szigetek-Magyarország

(MKSZ)

Hozzászólások

Továbbiak innen: Férfi kézilabda

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek