Csatlakozás

Fantasztikus siker!

Férfi kézilabda

Fantasztikus siker!

Hatalmas csatában öt gólos győzelmet aratott Szlovéniában a magyar férfi válogatott a vb-selejtező 1. mérkőzésén. A visszavágóra szerdán kerül sor Veszprémben.

A két együttes sorsa már jó ideje összefonódik az olimpiákat megelőző világbajnokság pótselejtezőin, hiszen a 2011-es és a 2015-ös vb előtt is magyar-szlovén párharcokra került sor. Hét évvel ezelőtt a ljubljanai 27-25-ös vereséget követően Veszprémben a 28-25-ös győzelem azt jelentette, hogy a mieink jutottak ki a vb-re, négy évvel később azonban a három gólos hazai győzelem (25-22) nem bizonyult elegendőnek, miután Velenjében 32-26-os vereséget szenvedtünk.

Az együttes szövetségi kapitánya, a montenegrói nemzetiségű egykori világklasszis, olimpiai- és világbajnok átlövő, Veszelin Vujovics 2015 óta vezeti az együttest, sikerrel vívta meg az együttessel 2016 tavaszán az olimpiai selejtezőt (Malmöben a házigazda svédek és a spanyolok előtt zártak!), Rióban a 6. helyen végzett az együttes, majd bronzérmet szerzett a franciaországi vb-n és a 8. helyen zárt az idei Eb-n. A csapat folyamatosan formálódik, ám az olimpiai csapatból kilencen, a vb-bronzérmes együttesből tizenketten léphetnek pályára szombaton Koperben, így nem kétséges: bombaerős ellenfél fogadja a magyarokat. A szlovénok legnagyobb hiányzói a visszavonulását a napokban bejelentő Uros Zorman, valamint a keretből kimaradó veszprémi Dragan Gajic, szegedi Stas Skube és Dean Bombac.

A két ország eddig 24 alkalommal találkozott egymással, 11 magyar és 12 szlovén mérkőzés mellett 1 döntetlen született (2004-ben a szlovéniai Eb csoportkörében), tétmérkőzésen pedig a mérleg még kiegyenlítettebb, 7-7 győzelem áll egymással szemben a már említett döntetlen mellett.

Férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés:

SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG 24-29 (14-13)
Koper, 3000 néző.V.: Gjeding, Hansen (dánok).
SZLOVÉNIA: Kastelic, Lesjak (kapusok), Bezjak, Blagotinsek 2, Cingesar 3, Dolenec 2, Gaber 1, Janc 2, Kavticnik 7 (4), Mackovsek 3, Gas. Marguc, Medved, Mlakar, Suholeznik, Vlah, Zarabec 4. Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin, Balogh 3 (1), Bánhidi 2, Bodó 6, Bohács, Bóka 6, Hornyák, Ilyés 1, Juhász, Lékai 6, Ligetvári 1, Nagy L. 3, Schuch, Sipos 1. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.
Kiállítások: 18, ill. 26 perc. Hétméteresek: 5/4, ill. 3/1.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány: – Nagyon büszke vagyok a csapatra! Hatvan percen keresztül harcoltunk, nagyon nehéz dolgunk volt, hiszen számos két perces büntetést és két piros lapot is kaptunk, de a beálló Schuch és Székely vezetésével nagyszerű volt a védekezésünk, ha ilyen teljesítményt tudunk nyújtani hátul, akkor jó eredményre vagyunk képesek. Támadásban pedig az idegenben szerzett 29 gól önmagáért beszél. Még csak az első felvonáson vagyunk túl, holnaptól pedig készülünk a 2. mérkőzésre, nagyon számítunk a szurkolókra Veszprémben is.

– Csak álmodni mertem arról, amit végül ma megvalósítottunk. „Hazai pályán” játszottunk, le a kalappal minden szurkoló előtt, akik eljöttek Koperbe, és támogattak minket, mert nagyon fontos volt a buzdításuk – hangsúlyozta Székely Márton, a csapat klasszisteljesítményt nyújtó kapusa. – Annyit játszottunk emberhátrányban, hogy a drukkerekkel együtt heten voltunk a pályán és hitet adtak nekünk egészen a végéig, hogy összejöhet a győzelem. Amint beálltam, lestem minden egyes szavát Rolinak, hiszen kívülről teljesen mást lát az ember. Nagyon örülök az öt gólos előnynek, de otthon úgy kell hozzáállnunk, hogy nem plusz öt van, hanem legalább mínusz öt, hogy még jobb teljesítményt nyújtsunk. Volt egy törés a szlovénok játékában, nem tudom, hogy ez most a fáradtságnak köszönhető, de az a lényeg, hogy tudtunk élni vele. Nagyon szép volt az a szemfüles labdahalászat Bókától, ezek azok a plusz dolgok, amiket igenis hozzá kell adni egy ilyen mérkőzésen. Nem szabad azt hinnünk, hogy könnyű mérkőzés lesz a visszavágó, szeretném kérni, hogy telt ház legyen az arénában, szükségünk van minden egyes magyar szívre szerdán Veszprémben.

– A sok kiállítás és piros lap miatt beszűkültek a lehetőségeink a 2. félidőre, de talán ez még jobban összekovácsolta a csapatot. Remek volt a védekezés, amivel a végére felőröltük a szlovéneket, akik elbizonytalanodtak, így a hajrában már látványos gólokat is tudtunk lőni, és jobban is bírtuk az utolsó perceket. Veszprémben ugyanilyen jellegű meccsre, nagy csatára számítok, amelyen ugyanígy kell küzdenie a csapatnak, hogy sikerüljön a vb-kvalifikáció – emelte ki Marosi László, az MKSZ alelnöke.

– Fantasztikusat nyújtott a csapat, hatalmas küzdelemben nyertünk csatát, de a háborúnak még nincs vége. Felemelő volt látni a magyar szurkolók összefogását itt Koperben, ők szintén csúcsformában voltak, egymásra talált a csapat és közönsége. A köszönet ezért szintén jár nekik, jó volt ma magyarnak lenni a csarnokban is! Ugyanerre a küzdeni tudásra, és a Veszprémben forró hangulatot teremtő drukkerekre is számítunk szerdán, hiszen még csak az 1. felvonáson vagyunk túl – mondta el Novák András, az MKSZ főtitkára.

A magyar válogatott a Mikler – Hornyák, Nagy L., Lékai, Bánhidi, Bodó, Bóka összeállításban kezdett, védekezésben Lékait Ilyés váltotta. Bodó kapufájával és Blagotinsek góljával kezdődött a mérkőzés, majd újabb két magyar kapufa következett, a szlovénok pedig mindkét gyors ellentámadásból betaláltak. Végül öt perc múltán Lékai szerezte meg az első magyar gólt, bár a büntetőt kihagyta, de a kipattanót értékesítette. Ilyés és Blagotinsek a páros kiállítás sorsára jutott, majd Balogh – szintén kihagyott hétméterest követő kipattanóból – talált be. A dán játékvezetők nem fukarkodtak a kiállításokkal, Bánhidi, majd Kavticnik is két percet kapott. Bóka, majd Ilyés góljával zárkóztunk (6-5), Ilyés viszont sajnos a 13. percben másodszor is a kiállítás sorsára jutott, majd Sipos támadásban elkövetett szabálytalanság nyomán kapott büntetést. Az első negyedóra után Ancsin váltotta Nagyot, Lékai helyére pedig Juhász érkezett, és Ligetvári is lehetőséget kapott az első magyar időkérés után. Bánhidi ütésért piros lapot kapott, az ítélet azonban szigorúnak tűnt. Nehéz helyzetbe került a magyar válogatott, Ligetvári emberhátrányban azonban gólt lőtt, Veszelin Vujovics pedig időt kért. Nem tudtak elhúzni a szlovénok, Sipos góljával a 25. perc végén 12-11 lett az állás, majd Balogh egyenlített emberelőnyben, a félidő pedig egy gólos hazai vezetéssel zárult.

Szünet után Lékai egyenlített ki, de Bodót lökésért kiküldték két percre. Bóka újabb ziccert értékesített, és jól tartotta magát a magyar válogatott, annak ellenére is, hogy szinte folyamatosan emberhátrányban játszott. A kapunkban Székely állt, és nagyot küzdött a magyar csapat, jól zárt vissza, a 42. percben pedig Lékai révén – a találkozó során első alkalommal – a vezetést is átvette! Bóka indításból lőtt gólt, majd üres kapuba is betalált, miközben Nagy László lövései is „ültek”, az 52. percben is 26-23-as magyar vezetésnél kért időt Veszelin Vujovics, a játékvezetőkkel is pörölt, akiknek kicsúszott a kezéből a mérkőzés, a sok két perces kiállítás csak még többet szült. Székely bravúrjait egy büntető hárításával csak fokozta, megállt a gólgyártás, Ljubomir Vranjes pedig időt kért az 56. percben. Bodó nagy gólt lőtt, majd Hornyák remek passzából Bóka lőtt gólt. Az utolsó percre fordulva 28-23-ra vezettünk, Lékai és Cingesar góljaival alakult ki a végeredmény, így öt gólos, fantasztikus győzelmet aratott a magyar csapat idegenben, és remek helyzetből várhatja a szerdai visszavágót!

(MKSZ)

Vb. selejtezők:Hollandia–Svédország 25–24 (13–12),Norvégia–Svájc 32–26 (19–11),Horvátország–Montenegró 32–19 (17–10),Litvánia–Izland 27–27 (10–13),Csehország–Oroszország 27–26 (12–17)

Hozzászólások

Továbbiak innen: Férfi kézilabda

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek