Csatlakozás

Magyar-Szlovák férfi kézilabda Eb 2022-ben

Férfi EB

Magyar-Szlovák férfi kézilabda Eb 2022-ben

Az Európai Kézilabda Szövetség glasgow-i kongresszusán az EHF tagországai döntöttek a 2022-es férfi Európa-bajnokság helyszínéről: a magyar-szlovák pályázat nagy fölénnyel utasította maga mögé a belga-francia-spanyol kandidációt!

A 2022-es tornáért a magyar-szlovák pályázat riválisa két társult kandidálás volt, Dánia és Svájc, valamint Belgium, Franciaország és Spanyolország nyújtott be pályázatot, Dánia és Svájc azonban visszalépett. A belga-francia-spanyol prezentációt követően Pálinger Katalin MKSZ-alelnök, Jaroslav Holesa SZKSZ-elnök, Nagy László és Görbicz Anita, valamint Szalay Edit, a Women’s EHF FINAL4 műsorvezetője mutatta be a magyar-szlovák pályázatot, amely óriási sikert aratva nagy többséggel nyerte el a tagországok szavazatai alapján a 2022-es férfi Eb-t.

A magyar pályázatot a Magyar Kézilabda Szövetség részéről Kocsis Máté elnök, Pálinger Katalin alelnök, Novák András főtitkár, valamint Görbicz Anita és Nagy László képviselték, a kandidáció csapatában helyet kapott továbbá Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs kormánybiztos, Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország egyesült királyságbeli nagykövete.

– Magyarország és a magyar kézilabdasport számára történelmi siker, hogy Szlovákiával közösen elnyertük 2022-es férfi Eb rendezési jogát, ugyanis hazánk még soha nem adott otthont felnőtt férfi világversenynek – mondta el Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. – Az Európa-bajnokság ezek közül is a csúcseseménynek számít, így különösen büszkék lehetünk arra, hogy az Európai Kézilabda Szövetség tagjainak mintegy kétharmada mellettünk voksolt. A döntés egyértelmű elismerése az elmúlt évek munkájának, hiszen többször bebizonyítottuk már, hogy megbízható szervezők vagyunk, és garantált a színvonalas és méltó rendezés. Az európai kézilabdavilág a mai döntéssel megerősítette a közép-európai régió szerepét is, és kinyilvánította, hogy kellően erősek és alkalmasak vagyunk arra, hogy helyt adjunk az Eb-nek. A 2022-es rendezés mérföldkövet jelent majd a nemzeti válogatottunk számára is, a szurkolóknak pedig fantasztikus élmény lesz.

– Emlékszem, mennyi erőt adott nekünk 2004-ben a hazai Európa-bajnokság, és a férfi szakág is nagyon megérdemelte már, hogy a felnőttek között nagy versenyt rendezhessen. Sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban és a kongresszus során is, a prezentációnk úgy érzem, kiemelkedően sikerült, és végül a tagországok is elismerték a pályázatot. Nagyon boldogok vagyunk, köszönöm mindenkinek, aki részt vállalt a pályázati munkában! – emelte ki Pálinger Katalin.

– Bevallom, talán jobban izgultam a prezentáció alatt és a szavazás során, mint a BL-döntő előtt. Remek pályázati anyag született, örülök, hogy részt vehettem ebben a munkában. Számunkra óriási előny, hogy például a FINAL4-ra Budapesten kerül sor, nagyon örülök, hogy a fiúk is átélhetik – mondta el Görbicz Anita.

– Óriási dolog egy sportoló életében, ha hazai pályán léphet pályára világversenyen. Sajnos nekem nem adatott meg, ám nagyon drukkoltam, hogy a magyar válogatott a közeljövőben hazai világversenyen léphessen pályára, ezért is volt öröm dolgozni a pályázat során és itt, Glasgowban, köszünjük mindenkinek, aki részt vett a munkában és részese volt a pályázatnak! – mondta el Nagy László.

– Ismét le a kalappal a magyar sport és a magyar kézilabda-család előtt, kemény ellenfelekkel kerültünk szembe, de könnyű dolog volt a magyar-szlovák pályázatot képviselni az elmúlt hónapokban Európa-szerte, mert egyértelműen a miénk volt a legerősebb pályázat. Soha nem rendeztek még sem Magyarországon, sem Szlovákiában felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokságot, és a sportág nagyágyúit, Franciaországot és Spanyolország győztük le, meggyőző fölénnyel. A pályázat kulcseleme volt, hogy a szurkolók és a versenyzők érdekét szolgálva a torna a kis távolságok és az alacsony költségek Európa-bajnoksága lesz. Célunk, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg a sportágnak. Köszönjük mindenkinek a támogatást, ez a Magyar Kézilabda Szövetség, a magyar olimpiai család, Budapest, Debrecen, Szeged, Veszprém, egész Magyarország és szlovák barátaink nagy közös győzelme – mondta el Fürjes Balázs államtitkár, nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosa.

Az Európa-bajnokság helyszínei: Budapest, Debrecen, Szeged, Veszprém, Pozsony és Kassa lesznek 2022 januárjában.

A 2022-es női Eb-t Szlovénia, Macedónia és Montenegró, a 2024-es férfi Eb-t Németország rendezheti.

(MKSZ)

Tovább
Hozzászólások

Továbbiak innen: Férfi EB

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek