Csatlakozás

Vizsga előtt az ifjúsági válogatott

Férfi EB

Vizsga előtt az ifjúsági válogatott

Hétfőtől Bulgáriában szerepel az U18-as korosztály B-csoportos Európa-bajnokságán a magyar férfi ifjúsági válogatott. A torna előtt Imre Vilmos szövetségi edző véleményét kérdeztük a felkészülésről és az esélyekről. 

Az Európai Kézilabda Szövetség 2014-ben fogadta el az utánpótlás-válogatottak versenyeinek változtatásáról szóló előterjesztést, és ennek értelmében a 2009-13 közötti öt esztendő utánpótlás Európa-bajnokságokon mutatott eredményesség alapján állított fel ranglistát. A ranglista első 16 helyezettje indulhat az idei U18-as Európa-bajnokságon, az ennél lejjebb rangsorolt országok csapatai pedig a B-csoportos Eb-n, amelyből hármat is rendeznek idén nyáron: egy-egy viadalra kerül sor Bulgáriában, Litvániában és Grúziában. A ranglista alapján Magyarország 17. helyezésével éppen lemaradt a Horvátországban csütörtökön elrajtolt A-csoportos Eb-ről, így Imre Vilmos együttese Bulgáriában szerepel a B-csoportos tornán. Az EHF döntése 2014 őszén született meg, ám a rangsoroláskor a 2014-es versenyeket nem vették figyelembe, pedig a férfi ifjúsági válogatott abban az évben Eb-ezüstérmes lett, ám sajnos ez már nem került be a pontszámításba.

A rendszer sajátos, a B-csoportos Eb-k három győztese szerepelhet két év múlva az U20-as A-csoportos Európa-bajnokságon, ugyanakkor a 2017-es U19-es világbajnokságra kizárólag az idei U18-as A-csoportos Európa-bajnokságról lehet kijutni, a mostani magyar ifjúsági válogatottnak tehát a jövő évi világbajnokság biztosan kimarad. Hogy még egy csavart rejtsen magában a versenyrendszer, a két év múlva az U18-asok között szereplő, most még serdülőkorú magyar válogatott csak akkor indulhat majd az U18-as A-csoportos Eb-n, ha az idei tornán a B-csoportban szereplő magyarok feljutnak a legjobbak közé, hiszen a kiírás értelmében 2018-tól az U20-as és az U18-as Eb-n ugyanazon országok válogatottjai indulhatnak majd.

– Nagyon furcsa a versenyrendszer, amely a B-csoportban szereplőket sajátos helyzetbe hozza, hiszen Bulgáriában magunkért, a majdani U20-as Eb-n való szereplésünkért éppen úgy harcolunk, mint a most 16 évesekért, akik csak akkor kezdhetnek az elitben, ha mi győzni tudunk – mondta el Imre Vilmos, a csapat szakvezetője. – Ráadásul a torna lebonyolítási rendje alapján nem hibázhatunk, a csoportkör után nincs keresztjáték, a csoportelsők jutnak közvetlenül a döntőbe. Egy hónapig készültünk, amit terveztük, elvégeztük, Egyiptom, Franciaország és Ausztria ellen felkészülési mérkőzéseken léptünk pályára. Az első három mérkőzésünket mindenképpen meg kell nyernünk, még akkor is, ha ebben a korosztályban nem igazán lehet feltérképezni az ellenfeleket, hiszen ez a fiúk első nagy tornája, de Örményország, Koszovó és Ciprus ellen győznünk kell, még akkor is, ha nem a torna elején leszünk csúcsformában! Ezt követően Ukrajnával és Macedóniával találkozunk, őket viszont a torna során három fordulón keresztül tudjuk figyelni, elemezni. Tavaly szeptemberben kezdtük el a közös munkát a csapattal, és az elmúlt egy évben olyan válogatottakat is többször biztosan legyőztünk, akik idén az A-csoportban szerepelnek, lenne helyünk tehát a legjobbak között. Remélem, ezt Bulgáriában be is tudjuk bizonyítani!

A magyar férfi ifjúsági válogatott Eb-kerete:
Kapusok: ANDÓ Arián (Balatonfüred), DEMÉNYI Xavér (Grundfos Tatabánya), NAGY Martin (MOL-Pick Szeged)
Jobbszélsők: KECSKEMÉTI Tamás (NEKA), ROZNER Kevin (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: KIS Dániel (Balatonfüred), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüred)
Irányítók: BORZAS Uros (NEKA), SOMOGYI Bálint (NEKA), UBORNYÁK Dávid (Telekom Veszprém)
Beállók: ROSTA Miklós (Grundfos Tatabánya), SPEKHARDT Gergő (NEKA), SZÖLLŐSI Olivér (Balatonfüred)
Balátlövők: DANIESE Nicolas (Telekom Veszprém), HORVÁTH László Attila (Balatonfüred), SZITA Zoltán (Telekom Veszprém)
Balszélsők: KERKOVITS Gyula (NEKA), ORBÁN Barnabás (Balatonfüred)

B-csoportos férfi U18-as Európa-bajnokság, Bulgária, 2016. augusztus 15-21.

A-csoport: Magyarország, Macedónia, Ukrajna, Örményország, Koszovó, Ciprus
B-csoport: Törökország, Finnország, Bulgária, Luxemburg, Feröer

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Augusztus 15., hétfő, 12:00: Magyarország–Örményország
Augusztus 16., kedd, 16:00: Koszovó–Magyarország
Augusztus 17., szerda, 14:00: Magyarország–Ciprus
Augusztus 19., péntek, 18:00: Ukrajna–Magyarország
Augusztus 20., szombat, 18:00: Magyarország–Macedónia

A csoportgyőztesek az 1., a csoportok 2. helyezettjei a 3., a 3. helyezettek az 5., a 4. helyezettek a 7., az 5. helyezettek a 9. helyért játszhatnak augusztus 21-én.

A torna győztese vehet részt a 2018-as A-csoportos U20-as Európa-bajnokságon, és a torna győztesének válogatottja nyer besorolást a 2018-as A-csoportos U18-as Európa-bajnokságra.

(MKSZ)

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Férfi EB

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek

Átigazolási hírek

Lele Ákos Orosházán folytatja

Szerző 2018-05-18

Átigazolási hírek

Varsandán Milán újra Gyöngyösön

Szerző 2018-05-18