Csatlakozás

Ott lesz a világbajnokságon a férfi válogatott!

Férfi VB

Ott lesz a világbajnokságon a férfi válogatott!

Küzdelmes mérkőzésen öt góllal nyert a magyar válogatott Szerbia ellen Veszprémben, és kettős győzelemmel jutott ki a franciaországi világbajnokságra.

Férfi vb-selejtező, visszavágó:
MAGYARORSZÁG-SZERBIA 30-25 (17-12)
Veszprém,V: Gusko, Repkin (fehéroroszok).
MAGYARORSZÁG: MIKLER, Fazekas (kapusok), Ancsin 2, BALOGH 3, Bánhidi, Császár, HARSÁNYI 5 (1), Ilyés 2, Iváncsik G. 1, Jamali 1, Iváncsik T. 4 (4), LÉKAI 9, Nagy K. 2, Nagy L., Schuch, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté.
SZERBIA: Ivanisevics, Marjanac (kapusok), Beljanszki, Djukics 3, N. Ilics, Marjanovics, Marszenics 3, Mitrovics 3, Mladenovics, NENADICS 7, Nikolics 1, Rnics, Sesum 1, I. Sztankovics, Sz. Sztankovics, ZELENIC 6. Szövetségi kapitány: Dejan Perics.
Kiállítások: 6, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 6/5, ill. 1/1.

Az 1. mérkőzésen:

SZERBIA-MAGYARORSZÁG 25-26 (8-13)

Továbbjutott Magyarország kettős győzelemmel, 56-50-es összesítéssel.

A mérkőzés előtt a Magyar Kézilabda Szövetség köszöntötte Nagy Kornélt 125., Ancsin Gábort pedig 75. válogatottsága alkalmából. Az MKSZ átadta a 2015-ös év legjobb játékvezető kettősének választott Herczeg Péternek és Südi Péternek az őket megillető kitüntetéseket. Szintén a mérkőzés előtt Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottságának elnöke Nagy Lászlót Fair Play-díjjal tüntette ki a 2015-ös bajnoki döntőben tanúsított kiemelkedően sportszerű cselekedetéért, amikor a veszprémiek játékosa a pályafutása utolsó szegedi mérkőzését játszó Vadkerti Attilát, a Csongrád megyeiek csapatkapitányát a bajnoki döntő slusszpoénjaként gólhoz segítette.

Ötezer ember előtt, remek hangulatban kezdődött a találkozó, az első gólt a vendégek szerezték, Nenadics révén, Zubai azonban hamar egyenlített. Az első tíz percben Harsányi háromszor is betalált, 6-3-ra vezettünk. Támadásban Ancsin, Bánhidi érkezett a pályára Nagy László és Zubai helyett, a mieink pedig Lékai agilis játékával, Harsányi góljai és Mikler védései révén három találatnyi előnyre tettek szert. Remekül mentek a támadások az első negyedórát követően is, így állandósította négy-öt gólos előnyét a válogatott, és végül 17-12-vel térhetett szünetre.

A félidőben a Magyar Kézilabda Szövetség köszöntötte a 30 évvel ezelőtti világbajnokságon ezüstérmet szerzett magyar férfiválogatottat. A svájci tornán a férfi együttes eddigi egyedüli vb-érmét megszerző csapat tagjai: Bíró Imre, Bordás József, Debre Viktor, Gyurka János, Hoffmann László, Iváncsik Mihály, Kenyeres József, Kontra Zsolt, Kovács Mihály, Marosi László, Szabó László, az 1998-ban elhuynt Oross Tibor, valamint az ezúttal Veszprémben egyéb elfoglaltsága miatt megjelenni nem tudó Fodor János, Horváth Gábor és a vb All Star-csapatába is beválasztott Kovács Péter. A gárda szövetségi kapitánya: Mocsai Lajos, edzője az 1995-ben elhunyt Adorján János.

Szünet után jobban haraptak a szerbek, és kihasználva egy emberelőnyt, két gólra zárkóztak fel, Xavi Sabaté időt is kért rögtön a 36. percben. Többször is hibáztak a mieink, a 40. percben Nagy Kornél gólja jelentett némi megnyugvást (19-17). Mikler többször mentette meg a mieinket a góltól, pedig remekelt: 7 lövésből 7 gólt ért el a 46. percig. Az 52. percben, 25-29-es állásnál Iváncsik Gergő combsérülést szenvedett, és mivel a benevezettek közül ő volt az egyedüli klasszikus balszélsőnk, Nagy Kornélnak kellett a helyére állnia. Balogh háromszor egymásután betalált, és ezzel végleg eldőlt a továbbjutás sorsa, hiszen szűk négy perccel a vége előtt 28-22-re, azaz összesítésben hét góllal vezettünk, és végül öt góllal győzve kettős sikerrel jutottunk ki a franciaországi vb-re.

Idegenben aratott egy gólos győzelmet a magyar válogatott Szerbia ellen a 2017-es franciaországi világbajnokság selejtezőjének 1. mérkőzésén, amely kényelmes pozíciónak tűnhet, ugyanakkor egy pillanatra sem altathatja el sem a csapatot, sem a szurkolókat. Utóbbiakra különösen nagy szükség lesz, hiszen a szerb csapat jelezte Kraljevóban: nem lehet félvállról venni ebben az összeállításban, Ilics, Vujin, Toszkics és Nikcsevics nélkül sem. A délszlávok nyolc gólos magyar előnyt fordítottak meg, ami mindenképpen figyelemreméltó még akkor is, ha egy kettős emberelőnyt lovagoltak meg gyors gólokkal.

A mieink vasárnap óta készülnek Veszprémben, és a szezon utolsó találkozóján minden tudásukra szükség lesz, hogy bebiztosítsák a vb-részvételt, ami a kimaradt 2015-ös világbajnokság, a rosszul sikerült lengyelországi Európa-bajnokság és az e kettő folyományaként elbukott olimpiai kvalifikációt követően létkérdés. Tudja ezt jól a csapat is, amely kizárólag a győzelemre és a vb-részvétel kiharcolására koncentrál. A magyar válogatott 20 fős keretéből ezúttal Bartucz Lászlót, Bóka Bendegúzta, Bodó Richárdot és Gulyás Pétert nem nevezte a találkozóra Xavi Sabaté szövetségi kapitány, akinek a szerdai találkozó az utolsó mérkőzése a válogatott élén, hiszen a megbízatást a vb-selejtezők végéig kapta, illetve vállalta.

Xavi Sabaté: – Ellenfelünk is nagy munkát végzett. Köszönöm a játékosok mellett a szurkolóknak is, a csapat tagjai egy hosszú és nehéz szezon végén mindent kiadtak magukból. Tudtuk jól, hogy nagyon fontos a magyar kézilabda számára a kvalifikáció, ezért is örülök, hogy sikerült. Köszönöm a magyar szövetségnek a bizalmat, a veszprémi klubnak pedig a lehetőséget, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehettem.

Lékai Máté: – Nemes ellenféllel találtuk magunkat szembe, küzdöttek, hajtottak az utolsó pillanatig. A második félidőben volt egy kritikus pont, azonban fel tudtunk állni, és végül biztosan vívtuk a vb-re való kijutást. Rendkívül hosszú volt a szezon, sok problémával, sikerekkel és kudarccal. A rosszul sikerült Eb és az olimpiai kvalifikáció elbukása után szerettük volna újra elérni, hogy sikert élhessünk át közösen. Gratulálok a magyar labdarúgó-válogatottnak is, tegnap együtt néztük az Eb-meccsüket. Örülök, hogy jövőre mi is mehetünk Franciaországba!

Dejan Perics: – Gratulálok a magyar válogatottnak, megérdemelten jutott ki a világbajnokságra. Szívesen tértem vissza Veszprémbe, hiszen sok ismerősöm, barátom van itt, a város és a csarnok különleges helyet foglal el az életemben, ezúton is köszönjük, . Színvonalas mérkőzést játszottunk, amelyen az ellenfelünk jobban teljesített. Tudtuk az első mérkőzés után, hogy maradt továbbjutási esélyünk, de azzal is tisztában voltunk, hogy kemény magyar ellenféllel szemben kell pályára lépnünk.

Tibor Ivanisevics: – Gratulálok a magyar válogatottnak, és minden jót kívánok a csapatnak a franciaországi világbajnokságon. Szerettük volna meglepni Veszprémben az ellenfelünket, nem sikerült, emiatt csalódottak vagyunk, de megtiszteltetés ebben a csapatban játszani.

(MKSZ)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK:

Montenegró–Oroszország 19–29
Továbbjutott: Oroszország, kettős győzelemmel, 58–41-gyel
Lettország–Fehéroroszország 28–26
Tj: Fehéroroszország, 52–52-vel, idegenben lőtt több góllal
Norvégia–Szlovénia 29–27
Tj: Szlovénia, 51–47-tel
Hollandia–Lengyelország 25–24
Tj: Lengyelország, 51–46-tal
Macedónia–Csehország 34–27
Tj: Macedónia, 56–55-tel
Bosznia-Hercegovina–Svédország 27–27
Tj: Svédország, 54–46-tal
Ausztria–Dánia 20–23
Tj: Dánia, kettős győzelemmel, 58–47-tel
CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSSZÁK:
Portugália–Izland
Az első mérkőzésen: 23–26

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Férfi VB

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek

Átigazolási hírek

FTC: váltás a jobb átlövő poszton

Szerző 2018-03-07

Átigazolási hírek

Mariama Signaté jövőre is Érden

Szerző 2018-03-07