Csatlakozás

A doppingellenőrzés célkeresztjében: a növekedési hormon

Bulvár

A doppingellenőrzés célkeresztjében: a növekedési hormon

Nem sokkal azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közleményt adott ki az emberi növekedési hormon (human growth hormone, hGH) ellenőrzése kapcsán kiadott útmutató (hGH Guideline) módosítása tárgyában (2014. június 2.), most a korábban jövőbeli hGH ellenőrzés céljából levett vérminták “hGH Isoform Differential Immunoassays” módszerrel törtnő visszamenőleges ellenőrzésére hívja fel a doppingellenes szervezeteket.
Mindazon doppingellenes szervezetek számára továbbá, akik tevékenységük során eddig csupán elenyésző számú vérmintát vettek, a növekedési hormonnal való sportolói visszaélések visszaszorítása érdekében most a vérmintavételi program kibővítése javasolt.
A Veerpalu-ügy[1] nyomán – amely ügy megerősítette a fent említett hGH Isoform Differential Immunoassays tudományos módszer létjogosultságát és hatékonyságát – a növekedési hormon ellenőrzése körében kiadott hGH Guideline már új kimutatási határértékekkel alkalmazandó. A módosított kimutatási határértékek a hGH tárgyú doppingellenőrzések adatain végzett két független statisztikai szakértői gárda megállapításai alapján kerültek meghatározásra (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24973245).[2] A m&oac ute;dosított hGH Guideline ennek megfelelően a fenti módszer kiegyensúlyozott alkalmazását helyezi előtérbe.

Az emberi növekedési hormonnal kapcsolatos kérdésekre a WADA tudományos igazgató-helyettese, Dr. Osquel Barroso készséggel válaszol, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség egyebekben frissíti, és rövidesen a honlapján is közzéteszi továbbá a témában korábban kiadott ismeretterjesztő kiadványát.
A HUNADO tevékenységi körét ellátó Magyar Antidopping Csoport vezetője, Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a magyar doppingellenes szervezet mindenben megfelel az új nemzetközi elvárásoknak, miután – a nemzetközi tendenciát megelőzve – évek óta programszerűen végeztet növekedési hormon-ellenőrzéseket. Elmondta továbbá, hogy idén először, a Seibersdorfi és a Kölni WADA akkreditált Doppingellenőrző Laboratóriumok közreműködésében – új és innovatív kezdeményezésként – egyes vérminták peptid hormonok után kutatva (Növekedési hormon – LHRH, GHRHs – Inzulin; és Long-R3-IGF-1) a Kölni Laboratóriumba kerültek megküldésre , amely laboratórium a WADA akkreditált laboratóriumok közül az egyik legérzékenyebb analitikai módszerrel képes a peptid hormonok kimutatására.

[1] Andreas Veerpalu: 2011-ben növekedési hormonnal megbukott kétszeres olimpiai bajnok észt sífutó, akit végül a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) – eljárási hibákra hivatkozva – felmentett a vádak alól, máig nem tisztázott azonban, hogy a sportoló valóban használt-e növekedési hormont teljesítménye fokozása céljából.
[2] Hanley JA, Saarela O, Stephens DA and Thalabard JC. Growth Horm IGF Res. 2014, Jun 11. pii: S1096-6374(14)00049-5. doi: 10.1016/j.ghir.2014.06.001.

Forrás: Magyar Antidopping Csoport

Fotó: www.newsee.hu

Hozzászólások

Továbbiak innen: Bulvár

Közvetítések ma a TV-ben

tv közvetítések kézilabda

TV közvetítések

Kézilabda mérkőzések 02.18. vasárnap

Szerző 2018-02-18

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek

Átigazolás

Átigazolási hírek

A zuhanyhiradó szerint

Szerző 2018-02-17

Átigazolási hírek

A Omayer marad

Szerző 2018-02-13
Győri Audi-ETO

Átigazolási hírek

Sztárigazolások Győrben

Szerző 2018-02-13