Csatlakozás

Elhunyt Marosi István

Marosi István

Friss

Elhunyt Marosi István

Életének 74. évében elhunyt Marosi István világválogatott kézilabdázó.
Marosi István az Ózdi Kohász színeiben sportolt, 1964-73 között 140 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban, tagja volt az 1972-es müncheni olimpián, valamint az 1964-es, 1967-es és 1970-es világbajnokságon egyaránt 8. helyezett nemzeti csapatnak. 1966-ban az év kézilabdázójának választották, 1968-ban az NB I gólkirálya volt, abban az évben a világválogatottba is meghívták. Anyaegyesületénél edzőként, később elnökként is dolgozott, elátta a Magyar Kézilabda Szövetség Etikai Bizottságának vezetői tisztét, majd 2015-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség elnöki tisztségét töltötte be.

Marosi István a nemzeti csapatban 1963-ban mutatkozott be, a pozsonyi találkozón a mieink a csehszlovákokkal csaptak össze. Ezután több, mint egy évtizeden keresztül stabil helye volt a legjobbak között, a férfi válogatottban 140 hivatalos mérkőzésen képviselte hazánk színeit. 1966-ban az év kézilabdázójának választották, 1972-ben pedig ott volt a müncheni olimpián, ahol a magyar csapat a nyolcadikként zárt.

Pályafutása során három világbajnokságon képviselhette hazánkat, 1964-ben csehszlovákiai, 1967-ben a svédországi, 1970-ben pedig a franciaországi tornán szerepelt. A svéd vb-n 29 találatával holtversenyben a gólkirályi címet is elhódította. ’68-ban a hazai bajnokságban is Marosi István szerezte a legtöbb gólt, ezekben az években pályafutása csúcsán volt, a világ egyik legjobbjaként tartották számon. 1968-ban a Csehszlovák Kézilabda Szövetség fennállásának ötvenedik évfordulójára rendezett mérkőzésen a világválogatott szerelését is magára ölthette.

Marosi Istvánt a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti.

(MKSZ)

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Friss

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek