Csatlakozás

Megvan az ötödik hely!

Friss

Megvan az ötödik hely!

Utolsó, kilencedik meccsén nagy és kemény csatában 34-31-re nyert a magyar leányválogatott Franciaország ellen a pozsonyi ifjúsági világbajnokságon, így megszerezte az ötödik helyet. Leány U18-as világbajnokság, július 19-31,Szlovákia,Pozsony.

5. helyért:

MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 34-31 (18-16)
V.: Paolantoni, Zanikian (argentínok).

Magyarország: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 2, Háfra 8, Hornyák 11 (7), Hudák 1, Klujber 4, Kuti, Lakatos, Márton, Pál, Pankotai, Pásztor 5, Szabó 3, Tóvizi. Edző: Hajdu János.
Franciaország: Dos Reis, Frank, Tonds (kapusok), Ahanda 6, Blonbou, Fall 2, Fofana, Kieffer, Lassource 1, Mauny, Maurin 1, M. Plotton 2, P. Plotton 5, Sagna 11 (4), Tourigny, Vautier 3. Edző: Laurent Puigsegur.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.Hétméteresek: 8/7, ill. 5/4.

„Nagyon fegyelmezetten játszottak a lányok. Sajnálom, hogy nem a negyeddöntőben tettek így, de elégedett vagyok azzal, hogy az ötödik helyért mérkőzünk, ez a realitás” – nyilatkozta a svédek elleni helyosztós siker után Laurent Puigsegur, a franciák mestere a pozsonyi ifjúsági leány kézilabda-világbajnokságon.

No, a magyarok nem beszélhettek hasonlóról, hiszen nem az ötödik helyért utaztak a szlovák fővárosba. Kétségtelen, Norvégia, a Koreai Köztársaság, Oroszország és Dánia (utóbbi kettő vívta az idei és tavalyi nyár összes női utánpótlás-világeseményének a döntőjét!) egyaránt megérdemli a helyét a négy között, ám a magyarok is oda vágytak.

A norvégok elleni negyeddöntős vereséget követően azonban új célt kellett kitűzni: kihozni a helyzetből a lehetséges maximumot, az ötödik helyet. A horvátok elleni 31-22-es sikerrel megtette az első lépést a csapat, amelyre a hotelben a velük azonos folyosón lakó franciák vártak. A rivális játéktudásáról ennél az információnál persze többet elárul az, hogy csoportjából harmadikként lépett a 16 közé, a negyeddöntőben pedig a vb-fináléra készülő Oroszország búcsúztatta.

A magyarok a pozsonyi záráson felavatták a piros mezüket az Aegon Arénában, hiszen korábban csak fehérben és zöldben játszottak. Alaposan meg is izzadtak a meggyszínű dresszben: bár a 10. percben már 7-3-ra is vezettek, több hibát is elkövettek, ráadásul az ellenfél jelezte, az ötödik helyért jött. Hornyák Bernadett újabb találatokkal lépett közelebb a gólkirálynői cím felé, míg Háfra is be–beköszönt, ám a 27. percben Hajdu János szövetségi edző 14-14-es állásnál kért időt. A játékrész hajrájában sikerült előnybe kerülni, így 18-16-os magyar vezetéssel zárult a félidő.

A szombati mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is a helyszínen szurkolt a magyaroknak a korábban Elek Gáborral közösen felnőttkapitányként dolgozó Ambros Martín. A Győr női csapatának csokiszínűre barnult vezetőedzője a szünetben váltott néhány szót játékosával, Lakatos Ritával, majd nekünk is beszélt a meccsről.

„Egyetlen gólon múlt a négy közé jutás, büszke lehet magára a csapat. A norvégok elleni vereség után nem féltettem a lányokat, remek versenyzők, tudtam, hogy képesek felállni. Most is jól játszanak, ha képesek ugyanezt hozni a második félidőben, övék lehet az ötödik hely.”

A spanyol mesternek pedig igaza lett. A vb szempontunkból utolsó harminc perce is óriási csatát hozott, de Hornyák továbbra is értékesítette a heteseket, Hlogyik Petra pedig jól védett. A fáradhatatlanul szurkoló magyar mag biztatása mellett a válogatott az utolsó, kilencedik mérkőzésén 34-31-es győzelmet aratott, s így megszerezte az ötödik helyet.

Elképesztő egyébként: egyetlen meccset veszítette el a gárda, egyetlen góllal…
„Fáradt játékosok vívtak csatát – értékelte a helyosztót Hajdu János szövetségi edző. – Nagyon motiváltak voltak a lányok, mert szerették volna sikerrel befejezni a vébét, ráadásul ez azt jelenti, hogy kilenc meccsből nyolc győzelemmel zártunk, s azt egyetlen vesztes mérkőzésen is csak egy góllal kaptunk ki. Hogy ötödik vagy hatodik hely a vége, az majdnem mindegy, de ez a mérleg nagyon hajtotta őket. Erős, jó szerkezetű francia válogatottal találkoztunk. A kapusteljesítmény és a védelem eddig az erényünknek számított, ezekben a játékelemekben ma viszont kicsit gyengébbek voltunk, ezért is lett szoros a meccs és kaptunk sok gólt.”

(MKSZ)

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Friss

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek