Csatlakozás

Laurencz László

Legendák

Laurencz László

Bár az 1934. július 29-én, Budapesten született Laurencz László labdarúgóként kezdte pályafutását, később mégis kézilabdaedzőként vált ismertté, valamint női szövetségi kapitányként is tevékenykedett. 17 évesen kezdett kézilabdázni, egy vesebetegség miatt azonban abba kellett hagynia a versenyszerű sportolást.

1968-ban szerzett edzői diplomát. Megelőzően az Újpesti Gyapjú, illetve a Budapesti Rendészeti SE csapatánál, tanulmányai befejeztével pedig a Bakony Vegyész női csapatánál végzett szakmai munkát. Ebből az időszakból 2-2 bajnoki ezüst- és bronzérem, valamint egy kupagyőzelem fűződik a nevéhez. Dolgozott a Tatabányai Bányász és a Hypobank Wien gárdájánál, később pedig az osztrák női kézilabda-válogatott vezetője lett. Ezzel a csapattal az 1984-es olimpiai játékokon hatodik helyezést ért el. 1989 és 1990 között két magyar bajnoki cím elnyerésében segédkezett.

1990-ben kinevezték a magyar női kézilabda-válogatott kapitányának, akikkel számos rangos sporteseményen ért el sikereket. 1994-ben lett a Dunaferr SE szaktanácsadója, emellett a válogatottal továbbra is hozta a jobbnál jobb eredményeket. 1996 végéig dolgozott velük.

1997-ben került a Gyöngyösi Főiskola kézilabdacsapatához edzőként, majd 1999-ben a magyar női ifjúsági válogatott vezetőjének választották. Ezzel a teammel 2001-ben Eb bronzot szerzett. Később Esztergom, Debrecen és Vác trénereként is tevékenykedett.

Díjak, elismerések:

1989 – Mesteredző

1996 – Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt

2009 – Vác város sportjáért

2010 – Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

Fotó: www.origo.hu

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Legendák

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek