Csatlakozás

Ezúttal nem ment a románok ellen

Női EB

Ezúttal nem ment a románok ellen

Nyolc gólos vereséget szenvedett a magyar válogatott első Eb-középdöntő mérkőzésén Romániától. Az ellenfél legjobbja, a tíz gólig jutó Neagu jelentette a két csapat közötti különbség dandárját.

Női Európa-bajnokság,Svédország. II-es középdöntő csoport, 1. forduló:
MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 21-29 (9-15)
Helsingborg,1600 néző.V.: Brunovsky, Canda (szlovákok).
Magyarország: Kiss É., Szikora (kapusok), Bódi 1, Dombi, Erdősi 2, Görbicz 3 (1), Hornyák D. 2, Kisfaludy, Klivinyi 3, Kovács A. 3, Lukács 2, Mészáros 1, Planéta, Schatzl 1, Szekeres, Triscsuk 3. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
Románia: Dedu, Ungureanu (kapusok), Buceschi 5 (4), Chintoan, Chiper 3, Florica 1, Geiger 1, Iuganu, László, Manea 4, Neagu 10, Pintea 1, Szűcs, Udristioiu 3, Zamfir, Zamfirescu 1. Szövetségi kapitány: Ambros Martin
Kiállítások: 6, ill. 6 perc. Hétméteresek: 1/1, ill. 5/4.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány: – Nem azt játszottuk, amit kellett volna. Passzívan kezdtünk, a védekezésünkben nem tudtuk megoldani a beálló körüli védekezést, Neagu pedig pontosan azt csinálta, amire készültünk, és olyan gólokat lőtt, amelyeket el akartunk kerülni. Szünet után többször is emberhátrányba kerültünk, és sok olyan hibánk volt, amelyeket nem lehetett volna elkövetni.

Kovács Anna: – Sajnos Neagu nagyon simán átlötte a falunkat, pedig erre készültünk. Zártabb védekezéssel találtuk magunkat szemben, próbáltuk megbontani, de csak kevés alkalommal sikerült. Minden mérkőzés más, próbáljuk a legjobbunkat kihozni magunkból Norvégia ellen is.

Nem a masszív védekezésről szólt a mérkőzés eleje, az első három percben öt gól is esett, miközben Maneát nem tudtuk tartani, és az ellenfél többször le is tudott indítani minket. Bő tíz perc alatt Kiss Évát többször is átejtették a románok, Szikora Melinda érkezett a kapunkba. Az első negyedóra végén Neagu harmadszor is betalált, 9-5-ös román vezetésnél időt kért Kim Rasmussen. Triscsuk kétszer is eredményes volt, szélsőink azonban ezúttal nem tudták kihasználni helyzeteiket, a 24. percben aztán Schatzl végre betalált, 12-8-ra zárkóztunk fel, de Neagut nem tudtuk tartani, így szünetre tetemes, hat gólos hátrányba kerültünk.

Jobban kezdte a második félidőt a román együttes, a mieinket kiállítások is sújtották, így voltaképpen eldőlt a találkozó, Kim Rasmussen 19-10-es román vezetésnél kért időt, hiszen 4-1-es rajtot vettek szünet után a románok. Védekezésben az Eb-n eddig szinte minden percet végigjátszó Kisfaludyt Mészáros váltotta, majd emberelőnyben hat gólra zárkóztunk fel, de megrázta magát az ellenfél, és visszaállította a nyolc gólos különbséget. A magyar csapat folyamatosan hét mezőnyjátékossal támadott, azonban ezúttal ez arra volt elég, hogy ne nőjön a nyolc gólos hátrány, mivel a románok rendre eredményesen fejezték be támadásaikat. Az utolsó percekre a 10 gólig jutó Neagu pihenőt kapott, Triscsuk sérült válla viszont nem bírta a terhelést, folyamatosan ápolni kellett, és nem tudott pályára lépni. A nyolc gól a végére is megmaradt, a románok életben tartották elődöntőbe-jutási esélyeiket, a mieink viszont továbbra is nulla ponttal állnak, és Norvégia, majd Oroszország ellen leginkább a további tapasztalatszerzés lehet a cél.

A csoport állása: 1. Norvégia 6 p (68-62), 2. Románia 4 p (72-61), 3. Dánia 4 p (76-70), 4. Oroszország 2 p (64-69, 5. Csehország 2 p (80-79),), 6. Magyarország 0 p (62-79)

A mérkőzés előtt: Szegény embert az ág is húzza: miután kiderült, hogy Zácsik, Tomori és Mayer nélkül kénytelen megkezdeni az Eb-felkészülést a magyar együttes, majd az utolsó felkészülési találkozó után nyilvánvalóvá vált, hogy Kovacsics sem tarthat a társakkal Svédországba, az orrát tört Szucsánszki pedig ott van a csapattal az Eb-n, de továbbra sem lehet becserélni, jött az újabb mélyütés: a Montengró ellen a továbbjutást jelentő hét gólos győzelemben óriási érdemeket szerző, 59 százalékos védési hatékonyságot produkáló kapus, Janurik Kinga is kidőlt, és térdszalag-húzódása miatt le kellett cserélni. A helyére Szikora Melinda lépett, aki gyors-behívóval rajtolt szombaton Budapestről, és este csatlakozott a románok ellen készülő kerethez.

Ha ez még nem lett volna elég, az esti edzésünket tűzriadó szakította félbe, és azonnal be kellett volna rekeszteni a tréninget, amit a velünk párhuzamosan edző románok meg is tettek, Kim Rasmussen azonban végigvezényelte a foglalkozást, mondván: amíg a csarnokban szintén dolgozó helyi televíziósok nem hagyják el a stúdiójukat, és tovább dolgoznak, addig mi is maradhatunk. A Helsingborg Arena végül nem gyulladt ki és égett le, kicsit azonban már sok a „jóból”.

Első középdöntőbeli ellenfelünk a román válogatott, amelyet éppen két hete Kolozsvárott győztünk le 29-24-re. Ne felejtsük el azonban megemlíteni: akkor nem volt ott a pályán a rivális csapatban Cristina Neagu, aki 23 góllal az Eb góllövőlistáján a 3. helyen áll úgy, hogy a 24 góllal éllovas svéd Gulldén és német Huber egyaránt egy mérkőzéssel többet játszott eddig, és ezúttal ott lesz keretben a Kolozsvárott pihenő világklasszis kapus, Paula Ungureanu is. Amíg tehát a Kárpát Kupához képest két világklasszissal bővült az ellenfél, nálunk két irányító és egy kapus dőlt ki.

A román válogatott magabiztosan jutott be a középdöntőbe, bár a nyitányon szoros mérkőzésen 23-21-es vereséget szenvedett a százszázalékos norvégoktól, Ambros Martin csapata azonban ezt követően öt találattal legyőzte az olimpiai bajnoki címvédő – igaz, Rióhoz képest már új csapatot építő – oroszokat, majd szintén öt góllal a búcsúzó horvátokat. Neagu mellett elsősorban a 18 gólos Buceschi viszi a prímet a román támadásoknál, a két játékos a román gólok 55 százalékát szerezte.

A Kárpát Kupa ellenére nem mondhatjuk, hogy a mieink a mérkőzés esélyesei, másképpen fogalmazva: a rajton elszenvedett két vereséget követően bravúrszerűen kivívott továbbjutás után a középdöntő három mérkőzése leginkább tanulási lehetőség a mieink számára, hiszen a csapat a világ legjobbjai ellen gyakorolhat.

További mérkőzések:
Csehország-Oroszország 24-26 (12-14),Dánia-Norvégia 20-22 (9-14)

(MKSZ)

Hozzászólások

Továbbiak innen: Női EB

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek