Csatlakozás

Póta nyolcaddöntős

Női EB

Póta nyolcaddöntős

Póta Georgina személyében egyesben egy játékos maradt versenyben a magyar válogatottból a Tüskecsarnokban zajló Európa-bajnokságon. Legjobb női asztaliteniszezőnk nyolcaddöntőbe jutott, míg Lovas Petra és Pergel Szandra a 2. fordulóban kiesett. A férfiaknál kiesett a címvédő Dimitrij Ovtcharov, míg a vegyes párosok aranyérmét a Monteiro házaspár szerezte meg.

Lovas Petra valószínűleg az utolsó mérkőzését játszotta a nemzeti csapat színeiben nagy világversenyen, és a búcsúja méltó volt válogatottbeli pályafutásához. Apait-anyait beleadott a világranglistán nála 41 hellyel előrébb található Daniela Monteiro Dodean ellen, aminek köszönhetően négy szett után egálra álltak. A papírforma végül érvényesült, a taps azonban jogosan járt Lovasnak is.

Pergel Szandrának még nagyobb bravúrra lett volna szüksége Li Jie ellen, a holland-kínai védőklasszis azonban csak egy játszmában hagyta érvényesülni a Budaörs játékosát.

„Nagyon kellemetlen volt a játéka, próbáltam megérezni, de nagyon nehéz meglátni, hogy mi van a labdában, éppen milyen falsot tesz bele. Azt hiszem, nagyjából ez volt a maximum, amit ki tudtam ebből hozni. Próbáltuk azt a taktikát alkalmazni, hogy minél kevesebb érintés legyen a labdamenetben, minél hamarabb befejeződjön, de ilyen szintű játékos ellen ezt négy szetten keresztül nagyon nehéz hozni. Most számomra a páros a fő versenyszám, ott szeretnénk érmet nyerni” – értékelt Pergel Szandra, aki szombat 10 órától játszik a női páros negyeddöntőjében Madarász Dóra oldalán.

A nap utolsó magyar érdekeltségű összecsapásán a mi játékosunk, azaz Póta Georgina számított favoritnak, bár a Tin-Tin Ho elleni csütörtöki mérkőzése után nem árt óvatosan fogalmazni az esélyeket illetően. Most Irina Ciobanu személyében egy olyan pingpongos várt rá, aki papíron jobb, mint az angol tinédzser, ám nem tudta annyira megszorítani Ginát. Sőt, semennyire sem tudta. Az első játszma 11:9 lett ugyan, a folytatásban azonban egyre kisebb ellenállást fejtett ki a párosban kétszeres ifjúsági vb-bronzérmes román.

„Most játszottam először ezzel a lánnyal, és bár láttam róla videókat, nem tudtam, hogy ezzel a labdával most csapkodni fog vagy falsokat pörget. Annak azért örültem, hogy az első szettben 10:9-nél elrontotta a szervát, utána viszont nagyon sima lett a meccs – mondta Póta, akitől megint megtudtunk néhány részletet az Eb-n használt labdáról. – Ebben a labdában nincs semmilyen fals, ezzel nem tudunk mit csinálni, alkalmazkodnunk kell hozzá. Ez vagy sikerül vagy nem, sok kiemelt versenyzőnek nem sikerült. A védők különösen rossz helyzetben vannak, mert ők variálják a nyesést és a tolást, ami ezzel a labdával nem jön ki. Nekem pedig az a játékom, hogy a tenyeres az emelés, a fonák fals, de most mindkét ütésen egyforma, és nem tudok kellemetlenkedni.”

Póta a hivatalos program szerint legközelebb szombat 12.45-től játszik, a nyolcaddöntőben a portugál-kínai Yu Fu lesz az ellenfele, aki a 2. fordulóban 3:1-es szetthátrányból fordítva, mérkőzéslabdát hárítva nyert a cseh Hana Matelová ellen.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, OKTÓBER 18-23.
NŐI EGYES, FŐTÁBLA
2. FORDULÓ
Daniela Monteiro Dodean (román)–Lovas Petra 4:2 (–9, 9, 3, –4, 5, 6),Li Jie (holland)–Pergel Szandra 4:1 (6, 5, 3, –7, 3),Póta Georgina–Irina Ciobanu (román) 4:0 (9, 8, 6, 5)

A Madarász Dóra, Pergel Szandra kettős már negyeddöntős női párosban a budapesti Európa-bajnokságon, Póta Georgina viszont vereséget szenvedett a legjobb 16 között a svéd Matilda Ekholm oldalán. Férfi párosban Lakatos Tamás és Szudi Ádám a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Madarász Dóra és Pergel Szandra két sima játszmával megnyugtató előnybe került a Iacob, Szőcs kettőssel szemben. A romániai páros összeszedte magát, és 3:2 után akár szorosabban is alakulhatott volna a mérkőzés, a hatodik szettben azonban csak egy pontot tudtak szerezni. A negyeddöntőben a mieink ellenfele a luxemburgi Sarah De Nutte, Ni Xialian duó lesz, amely a nyolcaddöntőben az első kiemelt orosz Dolgih, Mihajlova párt verte meg 4:1-re.

„Egész héten kilenc és tíz között kezdtem, azt gondolják szerintem, hogy nem szeretek aludni – viccelődött Pergel Szandra a továbbjutásuk után. – Ritkán adódik azonban ilyen esély egy hazai Európa-bajnokságon, ezért az ember nagyon összeszedi magát reggel, nem engedheti meg magának, hogy fáradt legyen, pörögtünk már a beütésen is.”

„Az a vágyunk, hogy érmet nyerjünk párosban, az első kiemelt kiesésével jobb esélyünk van erre, bár ez a luxemburgi páros nagyon nehéz lesz, főleg, hogy az egyik tagja egy kínai” – tekintett előre a szombat reggel 10 órakor kezdődő negyeddöntőjükre Madarász Dóra. Tudja, miről beszél, elvégre egyesben a luxemburgi duó kínai tagja, azaz Ni Xialian állta az útját. Itt az alkalom a visszavágásra.

Az 1-es asztal következő mérkőzésén is volt kiért szorítanunk, hiszen Póta Georgina és Matilda Ekholm játszott rajta. Az első szettet behúzták a Barbora Balázová, Hana Matelová szlovák, cseh kettős ellen, a következő három azonban elment. Különösen a harmadik játszmáért volt kár, abban ugyanis öt szettlabdája is volt a magyar, svéd duónak. Egy 11:6-ra megnyert szettel még életben maradtak a remények, a hatodik felvonás azonban újra Matelováéké lett, ezzel 4:2-re győztek.

„A tegnapi egyéni meccsem miatt olyan szívdobogásom volt, hogy nehezen tudtam elaludni, de azért ki tudtam magam pihenni. Fájó a vereség, de ez a két lány már nagyon régóta játssza együtt a párost, míg mi csak most álltunk össze. Alakulhatott volna másképp is, a harmadik szettben 10:6 volt ide, de ilyen a sport…” – mondta Póta Georgina.

Férfi párosban sikerrel vették a nyolcaddöntőt az első kiemeltek – akik egyben a címvédők is –, sajnos, mondhatjuk, ugyanis az osztrák Stefan Fegerl és a portugál Joao Monteiro Lakatos Tamást és Szudi Ádámot búcsúztatta. A győzelemért azonban meg kellett dolgozniuk, a mieink nem adták olcsón a bőrüket, Lakatos fonákjai élményszámba mentek, és 3:2-es „vendégvezetésnél” a magyar fiúknak labdájuk volt a döntő szetthez. Fegerlék örülhettek, hogy nem kellett döntő játszmába bonyolódniuk. Ezzel a magyar színekben játszó férfiak számára véget ért a kontinenstorna.

Szudi összességében elégedett az Eb-szereplésével, Lakatosnak viszont van hiányérzete az egyéni szereplése miatt. A hazai környezet elmondásuk szerint mindkettejükre pozitívan hatott, és a nézőket csak bátorítani tudják arra, hogy a hazánkban rendezendő következő nagy versenyekre még többen jöjjenek ki.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, OKTÓBER 18-23.
NŐI PÁROS, FŐTÁBLA
NYOLCADDÖNTŐ

Madarász Dóra, Pergel Szandra–Camelia Iacob, Szőcs Bernadett (román) 4:2 (4, 4, –11, 9, –10, 1)
Barbora Balázová, Hana Matelová (szlovák, cseh)–Matilda Ekholm, Póta Georgina (svéd, magyar) 4:2 (–7, 5, 11, 6, –6, 7)

FÉRFI PÁROS, FŐTÁBLA
NYOLCADDÖNTŐ
Stefan Fegerl, Joao Monteiro (osztrák, portugál)–Lakatos Tamás, Szudi Ádám 4:2 (10, –12, 7, 8, –9, 10)

(MOATSZ)

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Női EB

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek

Átigazolási hírek

Lele Ákos Orosházán folytatja

Szerző 2018-05-18

Átigazolási hírek

Varsandán Milán újra Gyöngyösön

Szerző 2018-05-18