Csatlakozás

Rajt biztos győzelemmel

Női EB

Rajt biztos győzelemmel

Szerdán Dabason megkezdte a 2016-os svédországi Európa-bajnokság selejtezőit a magyar női válogatott. Németh András együttese Szlovákia ellen rajtolt, és biztos, 13 gólos győzelmet aratott. A folytatásban vasárnap Finnországban lép pályára a csapat. 

Női Eb-selejtező, 5. csoport, 1. forduló:
MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA 32-19 (15-8)
Dabas, játékvezetők: Marics, Masics (szerbek).
MAGYARORSZÁG: Kiss É., Bíró (kapusok), Bódi 4, Bulath 1, Erdősi 3, Hornyák D. 1, Korsós 2, Kovacsicz 4, Kovacsics 2, Mayer 5, Mészáros, Planéta 1, Szamoránsky 4, Szucsánszki 1, Tomori 1, Tricsuk 3. Szövetségi kapitány: Németh András.
SZLOVÁKIA: Tóthová, Medvedová (kapusok), Bíziková, Bujnochová, Habánková 3, Horňáková 1, Kertészová, Kostelná 1, Rechtorisová 2, Školková 1, Súkenníková 2 (1), Szarková 5, Szökeová, Szűcs, Trehubová 3, Veselková 1. Szövetségi kapitány: Dusan Poloz.
Kiállítások: 0, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/1, ill. 3/2.

A mérkőzés elején 2-2-ig tartottak a magyar csapattal a szlovákok, ezt követően a védelemben megszerzett labdák és gyors indítások révén 6-2-es előnyre tettek szert a mieink, amikor a vendégek időt kértek a 9. percben. Szamoránsky már a 11. percben megszerezte harmadik gólját, de Bódi is triplázott a mérkőzés elején. A folytatásban több hiba is csúszott a magyarok játékába, így 9-6-nál már Németh András rendelte magához játékosait az első negyedórát követően. Tomori egyéni akcióból alakította az állást 11-7-re, majd az egyenlő létszám mellett is vészkapussal támadó szlovákok üres kapujába Triscsuk talált be. Végül 15-8-as magyar vezetéssel zárult az első játékrész.

Szünet után a kapuba Bíró Blanka, a mezőnybe Kovacsics, Mayer, Hornyák és Planáta érkezett, és tovább nőtt az előnyünk, a 45. percben a szlovákok 24-14-es magyar vezetésnél kértek időt. A mieink megnyitották védekezésüket, és a mérkőzés az utolsó tíz percre végérvényesen eldőlt. Végül 13 gólos magyar siker született, így a mieink két ponttal a zsebben utazhatnak Finnországba, a 2. forduló vasárnapi mérkőzésére.

A mérkőzés előtt: Papírforma szerint a magyar válogatottnak különösebb nehézség nélkül ki kell jutnia a riói olimpia után sorra kerülő kontinensviadalra, ehhez azonban mindenképpen négy ponttal kell zárnia a nyitófordulókat. Mindez ujjgyakorlatnak tűnik csupán, azonban a Szlovákia elleni nyitányt komolyan kell venni, hiszen ellenfelünk nem csupán kijutott a 2014-es magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságra, de szoros mérkőzést játszott Franciaország (18-21) és Montenegró (24-28) ellen, majd a továbbjutásról döntő találkozón általános meglepetésre legyőzte az egy évvel korábbi vb-ezüstérmes Szerbiát (23-21). A középdöntőben már nem villogtak Dusan Poloz tanítványai (sima vereség Hollandiától, Svédországtól és Németországtól), ettől függetlenül a szlovák csapat 12. helyezése története egyik legjobb eredménye, az 1994-es, szintén Eb-12. pozíció és az 1995-ös vb-12. hely mellett. Az idei világbajnokság selejtezőjét már nem tudta sikerrel venni északi szomszédunk, miután idegenbeli 25-19-es vereségét követően hazai pályán 20-20-at játszott az Eb-ezüstérmes spanyolok ellen.

A szlovákok csapata tehát nem mondható gyengének, még akkor sem, ha a magyar válogatott tavaly októberben a Provident Kupán 46-23-ra legyőzte az együttest. A találkozót követően Németh András azonban furcsa adatot közölt: – A szlovákok ellen hetvenhárom támadásunk volt, ami nagyon sok, és összesen két technikai hibát követtek el a játékosok. Ez tulajdonképpen világcsúcs, ilyen nincs ebben a sportágban.

Kifutott eredménynek talán nem mondanánk a 23 gólos tavalyi győzelmet, ám hasonló gólparádéra az Eb-selejtezőn feltehetőleg nem számíthatunk, a biztos siker azonban elvárható a magyar válogatottól. A mieink soraiból ezúttal hiányozni fog a 18 fős keret tagjai közül a szülése óta a csapat edzésein először részt vevő Görbicz Anita, a kapusok közül pedig Janurik Kinga kapott pihenőt.

A szlovákokat sérüléshullám sújtotta az utóbbi időben, az Eb-keret tagjai közül ezúttal nem szerepelhet a csapatkapitány Jakubisová, valamint Gubiková, Sulovská, Czanik, Minarciková, Rajnohová és Michnová sem, Dubajová és Benusková pedig lemondták a válogatottságot.

A forduló másik mérkőzésén: Lengyelország-Finnország 29-12 (13-8) MKSZ.

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Női EB

Közvetítések ma a TV-ben

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek