Csatlakozás

Női kézi NB I: kevés, de minőségi légióst foglalkoztattak a klubok

Bulvár

Női kézi NB I: kevés, de minőségi légióst foglalkoztattak a klubok

Miközben a kosárpalánkok alatt lassan alig lehet magyar szót hallani, a labdarúgópályákon meg egy jól összevágott DVD-re már megélhetést tudnak alapozni a hazájukban középszerűnek számító és nálunk még ezt is alulmúló légiósok (tisztelet, mint mindig, a kivételeknek), a női kézilabdázás őrzi hadállásait. Megvizsgálva az elmúlt szezon csapatnévsorait, kiderül, hogy az NB I-ben pályára lépő 237 játékos közül csak 17 számít idegenlégiósnak, azaz nagyjából minden tizennegyedik kézilabdázónak van idegen útlevele.

A legtöbb légióst a bajnok Győr foglalkoztatja: az ETO-ban több külföldi játszott, mint a Ferencvárosban, a Fehérvárban, a Siófokban, a Vácban, a Debrecenben, a Kiskunhalasban és a BSE-ben együttvéve. A hat győri külföldi azonban külön-külön is világklasszis, négy közülük posztján nagyjából a világ legjobbja, a másik kettő (vagyis Jovanka Radicsevics és Andrea Lekics) meg úgyis távozott a nyáron.

A toplistán második Érdben három légiós szerepelt, az FTC és a Békéscsaba két-két külföldivel kísérletezett. Kiskunhalason, a BSE-nél és Debrecenben alighanem inkább anyagi, a győri ifisták fejlődése érdekében működtetett Veszprémben pedig szakmai okokból nem játszott légiós.

És hogy mit tettek hozzá a bajnoksághoz a légiósok?

A Győrt illetően ez nem kérdés, és amint osztályzatainkból (amelyek nem csak a teljesítményt, az adott játékos fontosságát is igyekeznek tükrözni) kiderül, a legtöbb csapatban rendre fontos szerepet töltöttek be a külföldiek. A két békéscsabai átlövő például a házi góllövőlista első két helyét foglalja el, Érden Szara Vukcsevics és Alja Koren egyaránt sok örömet szerzett, a Ferencvárosnál pedig alighanem még évekig keserűen sóhajtanak fel arra gondolva, mi lett volna, ha Nerea Pena nem sérül meg súlyosan a BL-középdöntők derekán.

Különösebb csalódást talán csak az újvárosi kapus, Sanela Knezovic és a Fehérvár átlövője, Szandra Nikcsevics okozott, de őket az új esztendő már nem is találta Magyarországon. A siófoki beállós, Andrea Seric, valamint az Érd átlövője, Kristina Franic is eligazolt már – a felsoroltakon kívül viszont talán nincs is légiós a mezőnyben, aki ne állt volna helyt remekül.

Vagyis ha egy magyar csapat külföldi játékosra költ, csak akkor teszi, ha jó oka van rá, és ha jó játékost talál: a 17 légiós majdnem mindegyike volt vagy aktuális válogatott. Az pedig már a hazai női kézilabdázás erejét mutatja, hogy van elég tehetséges játékos ahhoz, hogy ne kelljen más sportágakhoz hasonlóan itt is külföldiekkel feltölteni a sorokat – akik pedig mégis idejönnek, szinte mindannyian színesítik az NB I-et.

Forrás: www.nemzetisport.hu

Fotó: Imago

Tovább
hirdetés
Kapcsolódó
Hozzászólások

Továbbiak innen: Bulvár

Közvetítések ma a TV-ben

tv közvetítések kézilabda

TV közvetítések

Kézilabda mérkőzések 02.18. vasárnap

Szerző 2018-02-18

Legnépszerűbb a héten

hirdetés


Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia

Átigazolási hírek

Átigazolási hírek

Jól sikerült bemutatkozás

Szerző 2018-02-22
Átigazolás

Átigazolási hírek

A zuhanyhiradó szerint

Szerző 2018-02-17

Átigazolási hírek

A Omayer marad

Szerző 2018-02-13